E-kereskedelmi statisztikák: ezekkel az adatokkal fogod növelni a forgalmadat 2017-ben [+INFOGRAFIKA]

Az általános ecommerce adatoktól indulunk, de részletesen megnézzük majd azt is, hogy miért és hogyan vásárolnak vagy éppen nem vásárolnak egy oldalon a felhasználók, hogy mely csatornák a leghatékonyabbak és hol tart egyáltalán a mobiltelefonos vásárlás.Egy sziklaszilárd stratégiához nem csak a saját számaidat kell ismerned.

Az e-kereskedelemben előre kell gondolkodnod: ismerned kell a trendeket, benchmarkokat, a legfrissebb iparági statisztikákat ahhoz, hogy ne csak fenntartsd a növekedést, de felismerd azt is, hol kerülhetsz a konkurenseid elé.

 

Amiről beszélni fogunk:

 • Meredeken növekszik az online kereskedelem forgalma
 • Átlagos konverzió és a csatornák hatékonysága
  • Hogy teljesítenek a csatornák?
  • Mobil vs. tablet vs. desktop
  • Miért váltunk desktopra a vásárláskor?
  • Növekvő kockázatok
  • Szegmentáld a konverziót
 • Hogyan növelheted a konverziót (a statisztikák alapján)?
  • Ennyit számít a kommunikáció
  • Ezért éri meg magadhoz kötni a vásárlót
  • Egy kis segítség a szegmentáláshoz
  • Miért fontos neked a közösségi média?
  • Mért hagyják el a kosarat a boltodban?
  • Az e-mail a legerősebb eszközöd?
 • Hogyan értelmezd a számokat?

 

Meredeken növekszik az online kereskedelem forgalma

 

2016 végén kb. 3,5 milliárd internet-felhasználó élt a világon, vagyis a teljes népesség 40%-a fért hozzá az online szolgáltatásokhoz. Közülük több mint 1 milliárdnyian vannak azok, akik vásároltak már az interneten keresztül terméket vagy szolgáltatást. (Sőt, az Invesp adatai szerint az online népesség 80%-a már használta arra a netet, hogy vásároljon valamit, 50%-uk egynél többször.)

Az e-kereskedelem globális forgalma 2015-ben már 1,55 trillió dollárra rúgott, 2016-ban viszont a Worldwide Retail Ecommerce Sales: The eMarketer Forecast for 2016 jelentés szerint már az 1,9 trilliót is elérheti – ami 23,7-os növekedést jelez előre.

Hosszú távon sem törik meg a tendencia az elemzők szerint, 2019-re már 3,4 trillió dolláros globális e-kereskedelmi forgalmat várnak, persze nagyrészt az offline üzletek kárára.

 

Átlagos konverzió és a csatornák hatékonysága

 

A Compass adatbázisa a teljes e-kereskedelmi szektorból 13 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolító kereskedők adatait foglalja magába. A legfrissebb, 2016-os adatokból kiderül, hogy az e-kereskedelemben az átlagos konverziós arány jelenleg 1,33%.

A legjobban teljesítő 10%-nál ez az arány jelentősen magasabb, 3,6%-os átlagos konverzióval már annak tudatában dőlhet hátra a webshop-tulaj, hogy az elitben zárta az évet.

 

Hogy teljesítenek a csatornák?

 

A forgalomforrások vizsgálata is érdekes tényekre világított rá.

Az egyik az organikus forgalommal kapcsolatos: míg az átlagos konverziós arány itt elmarad az átlagtól (1,18%), a legjobban teljesítő 10%-ban fölé ugrik (3,7%). A direkt forgalomnál az átlagos közelíti a CR (1,46%), de az elitben itt is magasabb jobban teljesít ez a forgalomforrás (3,98%).

A legkiemelkedőbb azonban még mindig az e-mail.

Mind nagy átlagban, mind a legjobb webshopok esetében mintegy háromszor akkora konverziós arányt hoztak a hírlevelek, mint az átlagos CR: 3,84, illetve 9,89 százalékot.

Ez is bizonyítja, hogy az e-mail még mindig a legerősebb fegyver az online marketingesek kezében, egy jól felépített stratégiából egészen egyszerűen nem hiányozhat, hiszen hatalmas megtérüléssel számolhatunk.

A konverziós arányokat ilyen nagy átlagban nézve persze nem sok lényegi információt tudhatunk meg. A csatornák hatékonyságát jól tükrözi, de az, hogy az egyes piacokon a különféle közönségek mekkora arányban konvertálnak, rengeteg változón múlik.

Függ ez a terméktípustól, a kampánytól, a konkrét ajánlattól, a közönség típusától és így tovább.

Egy másik forrás szerint így alakulnak az átlagos konverziós értékek:

 

 • Új látogatók esetén 5,1%
 • Visszatérő látogatóknál 2,5%
 • A kosárelhagyások aránya pedig 71,3%

 

Ez is jelzi, hogy még a nagy mintával dolgozó mérések is mennyire eltérhetnek egymástól. A BigCommerce-nél is egy kicsit más statisztikát találunk, az ő méréseik szerint az átlagos konverziós érték 2-3 százalék között mozog.

 

Mobil vs. tablet vs. desktop

 

Elkerülhetetlen, hogy az egyes eszköztípusokat egyenként is megvizsgáljuk – jelenleg is éljük azt a forradalmat, amelynek a végére a mobileszközök a legtöbb téren egyeduralkodóvá válnak majd, a legtöbb metrikát tekintve már le is taszították a desktopot trónjáról, még ha csak hajszállal is.

2016-ban a következőképpen alakultak az átlagos konverziós értékek.

100 dollárnál olcsóbb termékek:

 • 1,96% mobil
 • 2,72% tablet
 • 3,99% desktop

 

100-175 dollár értékű termékek:

 • 1,15% mobil
 • 2,25% tablet
 • 2,89% desktop

 

175 dollárnál értékesebb termékek:

 • 1,14% mobil
 • 1,73% tablet
 • 2,42% desktop

 

Jól látható, hogy a mobiltelefonos konverziós arányok még mindig nem közelítik meg igazán a desktopét, holott erre komolyabb ok nem volna napjainkban, amikor mindenki a mobilján böngész termékeket, webshopokat.

 

A gond inkább az, hogy a kereskedők nem képesek tartani a lépést: egyre újabb és újabb technológiák jelennek meg, amelyek a mobilos vásárlási szokásokat is befolyásolják, ezek beépítése a vásárlási folyamatba azonban időbe telik. A legtöbben hónapok vagy akár évek alatt képesek csak reagálni, és megdöbbentően sokan vannak azok, akik meg sem próbálják felvenni az iramot.

 

A mobiloptimalizáció terén is komoly gondok vannak még, holott a keresésekben ez már elsőrendű szempontnak számít. Sok weboldal még mindig nem képes 2 másodperc alatt betölteni, holott a felhasználók nagy része szerint ennél többet nem kellene várniuk arra, hogy mobilon megjelenjen nekik egy weboldal.

Ha csak egyetlen másodperccel tovább tart betölteni az oldaladat, máris 7%-ot eshet a konverzió, és ha összesen 3 másodpercnél tovább tart betölteni az oldalt, a látogatók 40%-át már el is veszítetted. Ha viszont 8-ról 2 másodpercre szorítod le az oldal betöltési sebességét, akkor 74%-kal növelheted a konverziót.

A becslések szerint csak az, hogy egyes weboldalak lassan töltődnek be, évi 500 milliárd dollár kiesést okoz az amerikai e-kereskedelmi szektornak. Tény, hogy ez nem mindig feltétlenül a webshopon múlik, sok esetben egyszerűen a hoszting szolgáltató nem képes megfelelően kiszolgálni a megnövekedett forgalmat.

 

Miért váltunk desktopra a vásárláskor?

 

Az Adobe Mobile egy jelentése rávilágít arra, hogy pontosan miért vált sok vásárló inkább desktopra a vásárláshoz – vagyis kezdi meg a folyamatot mobilon, hogy aztán inkább az asztali gépen zárja le azt.

30% azért tesz így, mert az adott oldalt könnyebben tudja használni, egyszerűbben tud navigálni rajta desktopon. 26%-nál játszik szerepet az, hogy szeretné a képeket nagyobb méretben (a nagyobb képernyőn) megtekinteni. Ez is mutatja egyébként, milyen fontosak a magas minőségű termékfotók. További 16% azért vásárol mobilon kevésbé szívesen, mert az asztali gépen egyszerűbben meg tudja adni a fizetési információkat.

A Custora Ecommerce Pulse adatai szerint 2015 és 2016 között 5 százalékkal csökkent a desktop részesedése (72-ről 67 százalékra) az összes konverziót tekintve, miközben a mobil 18%-ról 24%-ra erősödött. A trend világosan kirajzolódik, mégis, még ilyen látványos bővülésnél is nyilvánvaló, hogy az e-kereskedők nagy része felkészületlen, nem szolgálja ki felhasználót a kisképernyőn.

Azok, akik mobilon keresnek fel egy webboltot, jellemzően gyengébb vásárlási szándékkal teszik ezt, mint az ugyanezt asztali gépről tevők. (A szándék alapú szegmentálásról korábbi cikkünkben olvashatsz.)

 

Logikus, hiszen a mobilt jellemzően inkább böngészésre, keresgélésre használjuk: eszünkbe jut egy-egy üres pillanatban megnézni, mennyibe kerül egy adott termék, esetleg utánanézni valaminek, amit az utcán vagy egy reklámban látunk. Információt gyűjtünk, de még nem állunk készen az azonnali vásárlásra.

 

A legnagyobb hatással az lehet a közeljövőben erre a trendre, ha a webshopok nagy számban kezdenek rövidebb és egyszerűbb checkout folyamatokat használni, így javítva a felhasználói élményt.

 

Növekvő kockázatok az e-kereskedelemben

 

Ahogyan az e-kereskedelem egyre nagyobb szerepet tölt be a világgazdaságban, természetesen új kockázatokkal is számolnunk kell. A webáruházaknak kiemelten oda kell figyelniük a biztonságra, a megbízható brand felépítésére, mondják a rippleshot elemzői, egyre szaporodnak ugyanis azok a weboldalak, amelyek a mobiltelefonon vásárlók adataival visszaélve igyekeznek pénzt szerezni.

Ugyan a technológia már rendelkezésre áll ahhoz, hogy biztonságosan fizethessünk, a biometrikus szkennelés például a legtöbb új okostelefonban már megtalálható, a felhasználók egyelőre kevéssé lelkesen használják ezeket.

A csalók egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, applikációkban rejtik el azokat a megoldásokat, amelyekkel jelszavakat szerezhetnek meg, pénzt csalhatnak ki, és kihasználják azt is, hogy a felhasználók nagy többsége nem elég óvatos mobilon.

A webshop-üzemeltetőknek ezért kiemelten figyelniük kell arra, hogy megbízhatónak lássák őket a felhasználók.

Ezt a biztonságos fizetési módszereken felül a folyamatos kétirányú kommunikáció és az átláthatóság, a rendelési folyamattal kapcsolatos információk elérhetősége is biztosíthatja.

 

Szegmentáld a konverziót

 

Ha jobban meg akarod érteni, hogyan használják a webshopodat a különféle felhasználói csoportok, akkor szegmentálást kell alkalmaznod az analitika során. A szegmentálásról írtunk már részletesen, így most arra térünk csak ki, hogy milyen főbb csoportokat érdemes megvizsgálnod, hogy elkezdhesd az optimalizálást.

Mindenekelőtt azt érdemes tudnod, hogy az új, visszatérő és regisztrált vásárlók körében mekkora a webáruházadban az átlagos konverzió.

 

tips Tipp: Ezután vizsgáld meg azt is, hogy hogyan teljesítenek az egyes forgalomforrások – mennyire hatékony például a Facebook vagy az Instagram, mekkora arányban vásárolnak az organikus kereséssel rád találók és így tovább.

 

A kereséseket persze külön is érdemes vizsgálnod, tudnod kell, hogy milyen kulcsszavakkal, keresőkifejezésekkel találják meg a boltodat (ez segít a hatékonyabb SEO-ban és hirdetésekben).

Figyeld meg azt is, hogy az egyes termékkategóriák hogyan teljesítenek. Adott esetben egy alacsonyabb konverziós arány miatt sem kell elkeseredned: ha egy tízszer drágább terméknél csak a fele a konverzió, még akkor is nagyobb bevételhez jutsz.

Végül természetesen azt kell majd vizsgálnod, hogy az egyes kampányok hogyan teljesítettek, pl.:

 • időszakos promóciók,
 • különleges események,
 • termékbevezetők,
 • a kifejezetten az egyes csatornákra célzott kampányok stb.

 

Érdemes mindezeket az adatokat legalább negyedévente egyszer áttekintened, és ez alapján finomítanod tovább a stratégiádat.

 

Most pedig lássuk az infografikát, melyben összegyűjtöttünk néhány fontos adatot, amelyek alapján kidolgozhatod jövő évi üzleti stratégiádat:

 

e-kereskedelmi statisztikák

 

Hogyan növelheted a konverziót (a statisztikák alapján)?

 

Az egyik legjobb módszer, amivel többeket vehetsz rá a vásárlásra, ha ingyen szállítást kínálsz. Ha bele is kalkulálod ezt az áraidba, egyszerűen az, hogy ingyen kiszállítást kínálsz, 10-ből 8 felhasználót vásárlásra ösztönöz.

A perszonalizált ajánlatok szerepe hatalmas – a webshopon belül és azon kívül is, ezért fontos, hogy jól használd a retargetálást. A statisztikák szerint az, ha a közönségednek személyre szabott ajánlatokat teszel, átlagosan 5,5-szörösére emelheti az átlagos konverziós arányt.

A brit statisztikák szerint a vásárlók körülbelül harmada egyrészt a brand ismertségét (34%), másrészt pedig a közösségi interakciókat (38%) említette meg, mint indokot arra, hogy miért egy adott webáruházban vásárol.

 

Ennyit számít a kommunikáció

 

A kommunikáció fontosságát jelzi az is, hogy a Nielsen-McKinsey mérései szerint a fogyasztók 17%-a kifejezetten azért ajánlana egy brandet, mert az segít, akár lassan is, de hatékonyan megoldani egy problémát.

Ugyanakkor 33% ajánlana olyan brandet is, amely gyorsan válaszol ugyan, de a megoldás nem feltétlen hatékony. A gyors válaszokkal segítőkésznek mutathatjuk magunkat, hosszú távon azonban lehet, hogy jobban járunk, ha inkább a hatékonyságra törekszünk, mert így könnyebben nevelhetünk visszatérő vásárlókat, akik jobban megbíznak bennünk. (Márpedig egy új vásárlót megszerezned 7-8-szor annyiba kerül, mint egy olyat újabb vásárlásra bírnod, aki már visszatérőnek számít.)

Hogy milyen képet mutatsz magadról és milyen az ügyfélszolgálatod, nagyban befolyásolhatja, hogy mennyire szeretnek nálad vásárolni – ami különösen fontos, mert a vásárlók 40%-a ma már 3 vagy annál több helyen is keres, ha venni akar valamit. 73% szerint a barátságos kommunikáció és segítőkész ügyfélszolgálat, 55% szerint pedig a könnyen elérhető információk segítenek egy adott brand mellett dönteni online vásárláskor.

 

És mihez kezdhetsz azokkal, akik korábban már vásároltak nálad, de negatív élménnyel gazdagodtak?

Nagyon oda kell figyelned az ügyfélszolgálatra.

Először is: ha egy vásárló nem kap elegendő segítséget, 4-szer valószínűbb, hogy végül a konkurensednél fog majd vásárolni. Ha viszont képes vagy hatékonyan megoldani a panaszukat, akkor 70%-uk hajlandó visszatérni hozzád és ismét nálad vásárolni.

Sőt, egy jobb ügyfélszolgálatért akár fizetni is hajlandóak: az online vásárlók 86%-a hajlandó magasabb áron vásárolni egy webáruházban (akár 25%-kal), ha jobb felhasználói élményt kap, és ennek nagy részét adja az, hogy milyen információkkal látod el és mennyire vagy segítőkész.

 

Ezért éri meg magadhoz kötni a vásárlót

 

A legjobb taktika mindig az, ha nem egyre újabb és újabb vásárlókat igyekszel elérni, hanem arra is kiemelten odafigyelsz, a régieket megtartsd.

Ezzel együtt azonban a kosárértéket sem árt figyelned: a McKinsey szerint az első vásárlásnál az átlagos kosárérték az amerikai piacon 24,5 dollár, a visszatérő vásárlók viszont már átlagosan 52,5 dollárt hagynak nálad egy vásárláskor.

(Nem árt, ha használod a szegmentálásról szóló cikkünkben is említett RFM-szegmentációt. Ezzel megtudhatod azt is, hogy a visszatérő vásárlók milyen gyakran vásárolnak ismét nálad, és hatékonyabb kampányokat dolgozhatsz ki a megszólításukra.)

A különféle hűségprogramok például meglehetősen jól működnek, ha azt akarod, hogy többet költsenek nálad: valaki, aki tagja egy ilyen programnak, átlagosan 13%-kal többet költ, mint a nem tagok.

 • Nem is feltétlen kell ilyenkor kedvezményekben gondolkodnod: néha az is elég, ha exkluzív tartalmakkal jelentkezel, ha bizonyos ajánlatokat csak a tagok számára teszel elérhetővé és így tovább. Ezzel nem csökkented a bevételedet, viszont hűséget építesz a branded irányába.
 • De ha pontokat adsz, az is működik: a jutalompontok akár 20%-kal több látogatást hoznak évente a visszatérő vásárlóktól. Tartsd észben azt is, hogy ha semmilyen hűségprogramod nincs, akkor bizony lemaradásban vagy a konkurenciádhoz képest – egy amerikai háztartás tagjai például átlagosan 8,4 hűségprogramnak tajgai.
 • Pontokat nem is csak a vásárlásért adhatsz: jutalmazhatod őket más tevékenységekért is, például új tagok beszervezéséért, vagy egyszerűen azért, ha megosztják a termékeidet, a tartalmaidat, vagy éppen azért, ha visszajelzéseket küldenek, értékeléseket írnak a termékekről.
 • A kuponokról is essen szó: az amerikai internethasználók 55%-a beváltja azokat a kuponokat, amelyeket a közösségi felületeken kap. A leghatékonyabban persze a mobilos kuponok működnek, ez nem meglepő: 2016-ban már az összes digitális kupon 83%-át okostelefon segítségével használták fel.

 

Összességében a vásárlók 75%-a váltott már be legalább egyszer valamilyen kupont. Ez mutatja, hogy érdemes olyan webshopmotort használnod, amely támogatja a kuponos akciókat, mert ezzel hatékonyan növelheted meg a vásárlási hajlandóságot.

 

Egy kis segítség a szegmentáláshoz

 

A saját közönséged mellett azt sem árt figyelned, hogy a piacon milyen tendenciák uralkodnak, mert ez segíteni fog abban, hogy olyan kampányokat tervezz, amelyek hatékonyan szólítanak meg számodra új, ismeretlen közönséget.

Tudtad például, hogy míg a nők kevesebb mint egyötöde (18%) vásárolt már valamilyen terméket vagy szolgáltatást a mobiltelefonja segítségével, addig ez az arány a férfiaknál észrevehetően magasabb (22%)?

Érdemes odafigyelned arra is, hogy a tableten vásárlók kedvében járj. Láthattuk a korábbi statisztikákból, hogy tableten még mindig nagyobb eséllyel konvertálnak a vásárlók, mint okostelefonon. Viszont többet is költenek, mint azok, akik desktopról érkeznek az oldaladra.

A társadalmi felelősségvállalás is szempont lehet bizonyos csoportoknál: az Y-generációhoz tartozó szülők 50%-a például kifejezetten olyan helyen szeret vásárolni, ahol a pénze elköltésével valamilyen jótékonysági célt is támogat.

Márpedig ezt a korosztályt érdemes a leginkább megcéloznod, a „millennial” szegmens többet költ évente online, mint bármelyik másik.

És persze a vásárlásokat online bonyolítják. Az Y-generációhoz tartozókról a BI Intelligence adatainak hála ezeket tudjuk:

 • A férfiak 43%-a és a nők 31%-a jellemzően aukciós oldalakon vásárol
 • A férfiak 40% és a nők 33%-a legszívesebben mindent online vásárolna meg
 • A férfiak 30%-a, a nők 28%-a jellemzően már mobiltelefonnal vásárol online

 

Körülbelül negyedük lelkesen használja a különféle áruházak applikációit is. Applikációt mindig megéri használnod: ezen keresztül nemcsak hatékonyabban vásárolhatnak és biztonságosabban fizethetnek a vásárlóid, az is nagy előny, hogy akár push üzenetekkel is bármikor megszólíthatod őket, így hívva fel a figyelmüket például az aktuális, nekik szóló akciókra.

 

Miért fontos neked a közösségi média?

 

Ha az eddigi cikkeink nem győztek meg arról, hogy a webáruházadnak komoly online közösségi jelenlétet kell felépítened, akkor a következő statisztikák majd megteszik ezt.

Összességében évről évre egyre növekszik a közösségi média révén megvalósuló online értékesítések száma, 2015-re például 202% volt a bővülés ezen a téren. 2016-ra 93%-os éves növekedést jósolnak a szakemberek.

Az Invesp statisztikái szerint nem kevesebb, mint a teljes e-kereskedelmi forgalom 5%-a 2015-ben már a közösségi médiának volt köszönhető. Ebben szerepet játszik az is, hogy ma már a legtöbb népszerű felületen akár közvetlen értékesítésre is lehetőséged van.

Ha szeretnél például saját platformon belüli webshopot indítani a Pinteresten vagy a Facebookon, ezt viszonylag gond nélkül megteheted.

Ha pedig jelen vagy a közösségi médiában, ne csak marketingre használd azt. Igen, a kommunikáció fontosságát hangsúlyozzuk ismét, és nem véletlenül: a legértékesebb korosztály (a 18-29 évesek) 43%-a ügyfélszolgálati jellegű párbeszédre használja a brandek közösségi felületeit.

A konkurenciád pedig még nem hagyott le behozhatatlanul: a Harvard Business Review szerint mindössze a vállalatok 12%-a érzi úgy, hogy valóban hatékonyan használja ki a közösségi média által nyújtott lehetőségeket.

 

Mért hagyják el a kosarat a boltodban?

 

tips Vigyázat!: Jelenleg a vásárlók körülbelül háromnegyede hagyja el a kosarát, vagyis választ ki termékeket úgy, hogy végül nem vásárolja meg azokat. Egyes becslések szerint néhány év múlva ez egészen 90%-ig is felkúszhat.

 

A legtöbb webshop éppen ezért aktívan küzd az ellen, hogy a felhasználók egyszerűen elfeledkezzenek róla, hogy venni akartak valamit. Nézzük meg, hogy a számok szerint a leggyakrabban miért nem jutnak el a checkoutig:

 • 56% a váratlan költségek miatt hajlamos kilépni fizetés nélkül
 • 37% még nem bír elég erős vásárlási szándékkal, „csak nézelődik”, ahogy mondani szoktuk
 • 36% elhagyja a kosarát, ha valahol (egy konkurensednél) jobb ajánlatot talál
 • 32% azért nem fizet, mert túl magasnak tartja a végösszeget
 • 13% azért nem hajlandó fizetni, mert nem a saját pénznemében látja kiírva az árat
 • 25% elhagyja a kosarat, ha túlságosan bonyolult egy oldalon a navigáció
 • 15% akkor, ha túl lassú az oldal, nem tölt be időben
 • 24% pedig akkor hagyja el, ha a weboldal egyszer csak nem jelenik meg

 

Hogy mi a teendőd, az ezek alapján könnyen megállapítható:

 • Az információk legyenek mindig elérhetőek és átláthatóak: ne titkolj el semmilyen költséget, sőt, a végösszeget folyamatosan lássa a kosárnál a vásárló.
 • Gyors, és könnyen használható weboldalt készítsd, ahol a navigáció nem rontja a felhasználói élményt.
 • Mindig figyelj arra, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a vásárlás: ha egy lépést kiiktathatsz a fizetési folyamatból, akkor tedd meg. Minél rövidebb az út, annál jobb.

 

A Statista adatai azt is megmutatják, hogy aki nem vásárol tőled, miért tesz így:

 • 61% azért, mert nem adsz elég jó garanciát
 • 44% mert túl magas a szállítási költség
 • 22% mert nem a megfelelő helyen jelzed a szállítási költséget
 • 6% mert nem elég gyors a szállítás

 

A szállítással kapcsolatos kérdések szerepe hatalmas, hiszen nem egy boltban járnak a felhasználók, ahol egyszerűen megvehetik és hazavihetik a terméket. Olcsón és gyorsan meg akarják szerezni, amit akarnak, neked pedig ezt tiszteletben kell tartanod.

Az e-mail a legerősebb eszközöd?

 

Valószínűleg igen.

Minél nagyobb listával rendelkezel és minél jobban szegmentálod az ajánlataidat, annál nagyobb megtérüléssel futtathatsz e-mail kampányokat.

 

 • 5 ezer fős listánál 21,38%-os megnyitási arányt érhetsz el, viszont csak átlagosan 2,76 rendeléssel.
 • Egy több mint 50 ezer fős listánál viszont már 34,69 megrendelésre számíthatsz, még akkor is, ha az átlagos megnyitási arány itt már csak 8,64%.

 

A legjobban akkor jársz, ha havonta egy-két alkalommal küldesz ki leveleket, ekkor hozhatod a legmagasabb átlagos megnyitási (25,24%) és konverziós (0,27%) arányt. Ha levelet küldesz, a hónap második felében érdemes így tenned, valamikor 16. és 20. között, jellemzően ekkor a legmagasabb a konverziós arány.

A legmagasabb arányban az üdvözlő leveleket (45,67%), promóciós leveleket (18,8%) és kosárelhagyás miatt küldött leveleket (47,1%) nyitják meg a felhasználók. A konverzió az utolsó esetben a legnagyobb (4,64%).

 

Hogyan értelmezd a számokat?

Nézd meg, hogy melyek számodra a leginkább relevánsak. Eléggé koncentrál a kampányod a hatékony csatornákra, eszközökre, a legjövedelmezőbb szegmensekre?

Vannak olyan problémák az oldaladdal, amelyek jellemzően kosárelhagyáshoz vezetnek vagy egyáltalán ahhoz, hogy a felhasználók meg sem nyitják az oldalad?

Indulj ki ezekből, készíts saját felméréseket, és biztos lehetsz benne, hogy felkészültebben vágsz neki a következő évnek, mint a konkurenseid.

 

Kerék Dániel

Kerék Dániel

kommunikációs szakértő

Dániel több mint 15 éve ír, szerkeszt, alkot. Legyen szó online vagy offline kommunikációs kihívásról, mindig az a célja, hogy a lehető legjobb formában a legrelevánsabb üzenetet juttassa el a célközönségnek. Sőt, ezt az elvet követi családapaként, hobbifotósként és dalszerzőként is.


SZÜKSÉGE VAN EGY MEGBÍZHATÓ, PROFI MAGENTO FEJLESZTŐ PARTNERRE?

Kérjük, keressen bennünket, ha bármilyen kérdése, igénye lenne új vagy meglévő webáruház készítésével, megújításával kapcsolatban!

Next